21
Ağu

Uyguladığı Testler

Uyguladığı Testler

1.WÇZÖ-IV (Çocuklar İçin Zekâ Testi-IV)
Test 6-16 yaş arası çocukların zeka katsayılarını ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. Ülkemizde bu yaş grubundaki bireylerin zeka katsayalarını ölçmede kullanılan en güncel testtir.

2.Nöropsikolojik Test Bataryası: Nöropsikolojik testler demansın erken teşhisi ve izlenmesi, epilepsi ve epilepsi cerrahisi önce ve sonrası bilişsel işlevlerin takip edilmesi ve dikkat problemlerinin belirlenmesi amacıyla uygulanabilen geçerlik ve güvenirlik düzeyi yüksek ölçme araçlarıdır.

a.Wechler Bellek Testi: Kişisel Aktüel bilgiler, oryantasyon, mental kontrol

, basit dikkat, hikâye belleği ve görsel belleği değerlendiren alt testlerden oluşmaktadır.
b.Semantik akıcılık ve harf akıcılığı testi.Bu test dikkati sürdürme becerisini ölçmektedir.
c. Stroop Testi: Bu test, enterferansa direnç gösterebilme becerisi ile alışılmış cevabı bastırıp istenilen cevabı verebilme becerisini ölçer.
d.Wisconsin Kart Eşleme Testi: Soyutlama, kavramsallaştırma, mental esneklik, problem çözme, kategori oluşturma ve kategori değiştirebilme becerisini ölçebilmek için geliştirilen test aynı zamanda karmaşık dikkat becerisini de ölçmektedir.
e. Öktem Sözel Bellek Süreçleri Testi: Sözel malzemeyi öğrenme

Stabiele angina pectoris – Behandeling online

, öğrenilen malzemeyi bellek deposundan çağırma ve tanıma becerisini değerlendiren test nöroloji ve psikiyatrik hastaları değerlendirmekte yaygın olarak kullanılmaktadır. Demansların ayırıcı tanısında kullanılan önemli bir sözel bellek testidir.
f.Benton Yüz Tanıma Testi: Karmaşık görsel algı işlevini ölçtüğü düşünülür.
g.Benton Çizgi Yönünü Belirleme Testi: Karmaşık görsel algılama testidir.
h.Boston Adlandırma Testi: Testin amacı resimlenmiş nesneleri adlandırma yeteneğini ölçmektedir.
i.WAIS İkili Benzerlikler Alt Testi: Bu alt test soyutta düşünme becerisini ölçmektedir. Demansların ayırıcı tanısında mutlaka uygulanması gereken oldukça basit testtir.
j.Sürme Testi:. Bu test enterferansa duyarlılığı ve cevap eğilimini bastırabilme becerisini ölçmektedir.
3.Denver II Gelişim Tarama Envanteri: Test 0-6 yaş aralığındaki bebek ve çocukların gelişimini dört alt alanda izlemek (kaba motor, ince motor, dil, kişisel sosyal alan) amacıyla geliştirilmiştir.
4.WISC-R zeka testi: 6-16 yaş arası kullanılan bir testtir. Ülkemizde 2014 yılı itibariyle WÇZÖ-IV (Çocuklar İçin Zekâ Testi-IV) testinin standardizasyon çalışması yapıldığı için bu testin uygulanması sağlıklı olmayacaktır.
5.Bağlanma, mizaç ve psikolojik sağlamlık ölçme araçları
6.Otizmin erken teşhisinde kullanılan ölçme araçları
7.Özgül Öğrenme Güçlüğünün Teşhisinde Kullanılan Ölçek Bataryası
8.Cattel 2A Zeka Testİ
9.Draw A Person (Bir Adam çiz)
10.Cattell 3A Testi
11.Porteus Labirentleri Zekâ Testi
12.Agte (Ankara Gelişim Tarama Envanteri)
13.Bender Gestalt Motor Algılama Testi
14.Benton Görsel Bellek Testi
15.Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
16.Peabody Resim-Kelime Testi

1.Niçin çocuğumu bir gelişim psikolojisi uzmanına götürmeliyim?
a.21.YY’da psikoloji genelde patoloji yönelimlidir. Atipik gelişim ve psikopatolojiler üzerinde fazla durulması belli oranda tipik gelişen , sağlıklı bireyler üzerinde daha az çalışmanın yapılmasına neden olmaktadır. Halbuki genel popülasyonun sadece küçük bir bölümü klinik tanı almıştır. Şu halde;
b.Tipik (normal) gelişen sağlıklı bebek, çocuk ve ergenlerin gelişimsel süreçlerinin desteklenmesi
c.Bu değerlendirmeler yapılırken çok boyutlu geçerliği ve güvenirliği olan yöntemlerin kullanılması,
d.Gelişimsel problemler ve rsiklerin erken tespiti,
e.Ebeveyn ve çocuk mizacının birlikte değerlendirilerek uygun ebeveynlik yaklaşımının belirlenmesi,
f.Hangi kreşi tercih edilmeliyim, nasıl bir öğretmen seçmeliyim, çocuğumun gelişimi hangi alanda yeterli, hangi alanda desteklenmeli, ne tür kitaplar okumalıyım, nasıl sınır koymalıyım, kritik dönemlerde neler yapmalıyım, hangi dönemde ne yaparsam çocuğum için faydalı olur, çocuğumun benlik saygısını nasıl desteklerim, nasıl tuvalet eğitimi vermeliyim, ilkokulda nelere dikkat etmeliyim, erin ve ergenlerle yaşadığım çatışmaları nasıl sağlıklı bir şekilde yönetebilirim, meslek seçiminde nelere dikkat etmeliyim gibi sorularınıza sağlıklı yanıtlar almak için bir Gelişim Psikololojisi Uzmanından yardım alabilirsiniz.

Not: Maalesef ülkemizde Gelişim Psikolojisi alanında yeteri kadar uzman ve akademik personel bulunmamaktadır. Bu alanda doktora düzeyinde akademik yeterliğe sahip uzmanlara oldukça fazla ihtiyaç vardır.

2.Bebek çocuk ve ergenlerin gelişimsel izlemi niçin önemlidir?
Psikolojik sağlık en az fiziksel sağlık kadar önemlidir. Bebek çocuk ve ergenlerin belli periyotlarda takip edilmesi;

a.Görünür olmayan (asemptomatik) gelişim problemlerinin ortaya çıkarılması ve erken müdahale edilmesi
b.Bebek çocuk ve ergenin geliştirilmesi gereken ve güçlü özelliklerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda akademik

, sosyal ve sanatsal yönlendirilmelerin yapılması
c.Riskli durumların erken teşhisi
d.Sağlıklı bir aile sistemi
e.Sosyal, duygusal ve bilişsel alanda gelişimsel öneri ve yönlendirmelerin yapılması açısından önemlidir.

3.Davranış bozuklukları nedir? Psikolojik desteğin önemi nelerdir?

Davranış bozukluğu kişide ya da yakın çevresindeki başkalarında (örn. ailesi, yaşıtları, iş arkadaşları) sıkıntı yaratır ya da toplumsal, okulla ilgili, işle ilgili işlevsellik alanları ya da önemli diğer işlevsellik alanları üzerinde olumsuz etki gösterir (DSM-5) Davranış bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde genellikler; kaba davranma, başkalarını tehdit etme, kavga başlatma, insan ve hayvanlara fiziksel şiddet uygulama, sık yalan söyleme gibi davranış örüntüleri gözlemlenmektedir. Elverişsiz çevre koşulları, genetik faktörler, aile sistemindeki beklenmedik değişimler, akademik başarısızlık gibi bir çok değişken davranış bozukluklarına neden olabilir. Davranım bozukluğuna erken müdahale edilmesi;
Olumsuz davranışın kronik hale gelmesini ve ardıl risklerin önlenmesine yardımcı olacaktır.
Ayrıca mevcut davranış sorunlarının akademik, duygusal, sosyal gelişimini olumsuz etkilemesini engelleyecektir.
4.Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nda niçin psikolojik destek almalıyım?
Öncelikle tedavinin sağlıklı planlanması için geçerliği ve güvenirliği olan ölçme araçlarının uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle destek alınması kritik öneme sahiptir. Dikkat eksikliği çatı kavramdır. Dikkatin hangi özel alanda bozulduğunun bilinmesi medikal tedavi ve psikososyal destek programları için önemlidir. Dikkat eksikliği; kodlama, geri getirme, enterferans direnci, işitsel serbest hatırlama, görsel serbest hatırlama, sık persevere olma gibi durumlardan herhangi biriyle karakterize olabilir. Dolayısıyla yapılacak olan müdahale ve öneriler dikkatin hangi alanda bozuk olduğuna bağlı olarak değişmektedir.
DEHB ile birlikte görülebilecek tik, tırnak yeme, öz-denetim güçlükleri ve karşıt gelme durumlarının rehabilite edilmesi için,
DEHB’na sahip bireyin akademik alanda problem yaşamaması için,
Belli bir program dahilinde dikkatin belli alanlarını geliştirmek amacıyla (dikkati başlatma, sürdürme, duyu kayıt, öğrenilen bilgiyi geri getirme, bozucu etkiyi bastırma, işitsel görsel serbest hatırlama, mental esneklik) frontal alan egzersizlerinin yapılması amacıyla psikolojik destek alınması gerekmektedir.
5.Çocuğumda Özgül Öğrenme Bozukluğu var mı? Nasıl anlarım, ne yapmalıyım, kime gitmeliyim?
ÖÖB, okuma, yazma, matematik, dinleme, konuşma ve akıl yürütme gibi bir veya daha fazla alanda işlevselliğin bozulmasına yol açan, çocukluk çağının sık görülen gelişimsel ve nörobiyolojik bozukluğudur (Silver ve ark. 2008)
Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün teşhisinde bazı sistemik hatalar yapılmaktadır.
Bu hatalar şu şekilde sıralanabilir;
Wisc-R zeka testinin iki bölümü arasındaki puan farklılığından kaynaklı ÖÖB teşhisi konulması;
ÖÖB’nun rehabilitasyonunda kanıta dayalı olmayan yöntemlerin kullanılması;
Bu nedenle;
ÖÖB’nun tespitinde gerekli nöropsikolojik ölçme araçlarının kullanılması,
ÖÖB’nun rehabilitasyonun bireyin yaş ve gelişim düzeyne uygun programın seçilip uygulanması için gelişimsel destek gerekmektedir.
ÖÖB’nun sağlıklı izlemi için bu konuda deneyimli bir Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı ve beraberinde ÖÖB ‘ nun tespitinde kullanılan ölçme araçlarının ve eğitiminde kullanılan programların uygulayıcısı olan Psikolog’dan yardım alınız.